Wat doen we?

 

Activiteiten

• Kilimanjaro 2014

• Kilimanjaro 2017

• Loempia's

 

Tuchifo Tanzania

• De oprichters

• De kinderen

• De staf

 

Outreach projecten

De oprichters

 

Cherie Szucs, ook wel Mama Dee genoemd door de kinderen

Mama Dee (Cherie Szucs) is in 1961 geboren in Ontario, Canada. Cherie is opgegroeid in een typisch, rustige Canadese buurt in Mississauga. Na haar middelbare school is ze Women’s Studies & Relgious Studies gaan studeren. Ze is vervolgens gaan werken in de makelaardij vanaf 1980. Tevens is ze haar man, Steve, gaan helpen op een ginseng boerderij. Mama Dee heeft 2 stiefkinderen genaamd Amanda & Steven.

 

Cherie heeft altijd al vrijwilligerswerk gedaan. Ze is jaren betrokken geweest bij de Girl Guides Canada als groepsleider en regionaal directeur, ze is jaren mentor geweest bij de organisatie Big Brother, Big Sister en ze heeft veel voor haar kerk gedaan.

 

In begin 2009 is ze haar vader verloren aan kanker. Ze heeft voor hem gezorgd tot aan zijn dood. Kort na de begrafenis van haar vader had ze het gevoel dat ze iets terug moest doen voor alle ‘giften’ die zijn in haar leven heeft gekregen. Afrika zat al in haar hart en ze had het gevoel dat ze daarvoor iets terug moest doen.

 

In een lokale krant las ze over vrijwilligerswerk in Tanzania, de link was Oddo. Ze hebben eerst een lange tijd contact gehad via het internet en Cherie heeft toen besloten een reis naar Tanzania te maken. De rest is geschiedenis. De klik tussen Oddo en Cherie was er. En zo is Tumaini Children’s Foundation (TuChiFo) geboren.

Hoe kinderen leven in Tanzania is niet te vergelijken met de Westerse standaarden. De leefomstandigheden zijn slecht en HIV/aids en malaria zorgen ervoor dat deze omstandigheden alleen nog maar slechter worden. Mama Dee heeft ervoor gekozen om hier iets aan te doen.

 

In een korte tijd werd er een huis gehuurd en werden 24 kinderen ondergebracht in Tumaini. Nu een aantal jaar later wonen er 48 kinderen en worden er ook nog veel kinderen in USA River geholpen.

Mama Dee doet alles op vrijwillige basis en wordt niet betaald voor alle dingen die ze doet. Ieder jaar brengt ze zo’n 6 maanden in het weeshuis en de rest van het jaar gebruikt ze om geld in te zamelen in Canada. Ook haar vliegtickets (zo’n $10.000) per jaar, betaald ze allemaal zelf.

 

Oddo Ndonde

Geboortedatum: 23 augustus 1964

Oddo Joseph Ndonde is geboren in het zuiden van Tanzania, in het plaatsje Songea. Hij is de oudste van een gezin met zeven kinderen. Hij heeft gestudeerd om een katholieke priester worden, maar vond toch meer voldoening in het werken met kwetsbare kinderen.

 

Hij heeft veel verschillende studies en trainingen gevolgd om met kwetsbare kinderen te om te gaan. Een aantal hiervan zijn: Rechten van het kind, Therapie voor getraumatiseerde kinderen, Financieel management voor ontwikkelingsorganisaties en Afrikaanse Tradities.

 

Sinds 1997 heeft hij zich volledig toegelegd om met kwetsbare en weeskinderen te werken. Hij is voor veel verschillende organisaties werkzaam geweest die opkomen voor de rechten van deze kinderen, voordat hij met Mama Dee Tumaini is begonnen. Zodra je met Oddo door USA River of Arusha loopt, merk je dat hij continu wordt begroet door mensen die hij ooit heeft geholpen. Ze spreken hem allemaal aan met ‘Teacher’ en zijn altijd blij om hem te zien. Oddo kent ze allemaal bij naam en weet precies waar ze vandaan komen.

 

Oddo heeft zelf 4 kinderen: Eliza, Joseph, Ruth en Reuben. Hij geeft bijna evenveel om zijn eigen kinderen als om de kinderen die in het weeshuis wonen. Hij heeft veel contacten in het dorp en probeert uit ieder kind het hoogst mogelijke te halen.